Programma

Voor het komende seizoen hebben wij twee interessante programma’s in de aanbieding.

Strijken geblazen

Het programma Strijken Geblazen bestaat uit een aantal composities die oorspronkelijk zijn geschreven voor altviool of viool. Deze werken ik heb getranscribeerd voor altsaxofoon en piano. U moet hierbij denken aan werken van Michael Glinka, Villa Lobos, Henrie Vieuxtemps, Henry Eccles, Henrik Wieniawsky en Max Bruch.

Tevens spelen we binnen dit programma ook een aantal werken die door de componist zelf al in twee versies zijn gecomponeerd, voor de altsaxofoon of de altviool. Bijvoorbeeld de Suite Concertante van Hans Gál of de Sonate voor Saxofoon en Piano van Eduard Tubin. Met name deze werken hebben gediend als inspiratiebron voor het ontstaan van de verdere inhoud van dit programma.

De Saxofoon heeft qua speelmanieren en klankmogelijkheden een heel ander karakter dan de viool of de altviool. Naar onze mening geeft dit een totaal nieuw en zeer kleurrijk karakter aan deze werken. Ik zou haast zeggen dat de werken die wij op deze manier uitvoeren totaal nieuw en uniek klinken.

Vergeten Muziek

Het programma Vergeten muziek is tot stand gekomen naar aanleiding van de vondst van twee onbekende partituren van de componist Julius Hijman (1901-1969). Zowel zijn Sonatine voor altsaxofoon en piano als zijn Little dance suite, voor klein ensemble, zijn naar alle waarschijnlijkheid in Nederland nooit uitgevoerd. Ook is deze muziek nooit uitgegeven.

De uitgeverij Donemus heeft deze twee werken, in samenwerking met ons, uitgegeven zodat ook andere musici toegang hebben tot deze unieke muziek. Rond deze twee composities hebben wij een programma gevormd van werken die zijn gecomponeerd door tijd en lotgenoten van Julius Hijman. Dit zijn werken van o.a Lex van Delden, Géza Frid en Marius Flothuis. Naast dat we deze muziek voor u spelen zullen we ook middels een presentatie een inkijkje geven in het leven van Julius Hijman.